Informatietechnologie

Het vak Informatietechnologie heet eigenlijk ITTL en is speciaal ontwikkeld voor VMBO-TL. Het is sinds 1 augustus 2016 een algemeen vormend vak dat ook als examenvak gekozen kan worden.

Kenmerkend voor het vak is dat het via projectonderwijs wordt aangeboden. Dat betekent dat de leerling altijd een produkt maakt samen met klasgenoten. De docent is vooral de begeleider die projectgroepen en leerlingen helpt vaardigheden te ontwikkelen. Daarbij is het ook van belang dat de leerling vooral zelf kennis verzamelt. De ICT-sector is namelijk zo veranderlijk dat de kennis van vandaag snel veroudert. Leerlingen moeten dus kennis zoeken en manuals lezen. De docent heeft de taak om leerlingen daarbij te helpen.

Naast de vaardigheden samenwerken en kennis verzamelen, zal de leerling bij ICT vooral leren logisch na te denken. ICT vereist namelijk dat een een bepaald probleem stap voor stap wordt aangepakt en opgelost. Vooral bij de onderdelen programmeren zal duidelijk worden wat dat in de praktijk betekent.

Bij het vak ICT kom je drie soorten projecten tegen:

  • Kantoorautomatisering (zoals tekstverwerking, gegevensverwerking en presenteren)
  • Programmeren (zoals bij game-ontwikkeling en robotica).
  • Design (zoals web- en gamedesign en 3D-ontwerp)

Bij de verschillende projecten maken leerlingen bijvoorbeeld brochures, bewerken leerlingen foto’s en filmpjes, ontwerpen ze een eigen website, programmeren ze bewegende figuren en maken ze een 3D-model dat daadwerkelijk geprint kan worden.

Door deze projecten ontwikkelen leerlingen digitale vaardigheden die tegenwoordig in alle sectoren nodig zijn; zowel in de sector Economie en Handel, Zorg en Welzijn, Techniek, Landbouw. Natuurlijk kunnen leerlingen ook gewoon doorstromen naar de ICT-sector in het MBO. Bovendien sluit het vak mooi aan op informatiekunde bij het HAVO.

Bij het Reinaert krijgt iedere leerling iedere leerjaar drie ICT-projecten van ca. zeven weken. Als de leerling het vak als examenvak kiest, krijgt hij in de examenklas vier uur per week het vak ICT.

Het Reinaert maakt gebruik van Windowscomputers en iMacs van Apple. Ook in de openbare studiezaal staan deze beide systemen zodat leerlingen ook in tussenuren of eigen tijd kunnen werken aan ICT-projecten.