Kunstvakken en beeldende vorming


Het Reinaert is de school waar leerlingen kunnen kiezen voor Kunstvakken in de derde klas en vervolgens dit vak als examenvak kunnen kiezen. Dit maakt het Reinaert bijzonder want op bijna geen andere MAVO school in Amsterdam West kun je dit vak kiezen.

In het eerste en tweede leerjaar wordt het vak Beeldende Vorming gegeven (BEVO). Leerlingen maken hier kennis met wat tekenen is. “Ik kan niet tekenen“ is wat er vaak gezegd wordt. Op de basisschool wordt daar geen les in geven, maar op het Reinaert leer je vanaf de eerste klas hoe je kan tekenen. Je krijgt tekenles en leert allerlei verschillende technieken die bij het vak horen.

Na het tweede leerjaar zijn er leerlingen die het vak tekenen zo leuk vinden en hebben ontdekt dat zij veel geleerd hebben en nog meer willen leren. Zij hebben ontdekt dat dit vak bij hen past, dat zij er veel plezier in hebben, maar dat ze ook nieuwsgierig zijn naar wat nog meer bij het vak Tekenen geleerd kan worden.

Deze leerlingen kunnen kiezen voor het vak Kunstvakken II. Kunstvakken II wordt aangeboden op het Reinaert omdat juist dit vak leert over de wereld om ons heen, welke culturen zijn er geweest en zijn er nu. Wat is de ontwikkeling in architectuur, mode, maar ook de communicatie.

Kunstvakken II bestaat uit een praktisch onderdeel (tekenen) maar ook een theoretisch onderdeel, waarbij leerlingen door het vakgebied veel leren over de Nederlandse taal omdat dit direct met elkaar verbonden is.

Het Reinaert vindt het belangrijk dat er elk jaar bij Kunstvakken verschillende activiteiten worden aangeboden. Leerlingen bezoeken musea, krijgen een workshop Theater in de Stadsschouwburg en gaan naar een voorstelling.

Kunstvakken is een vak waarbij de algemene ontwikkeling, maar vooral ook de belangstelling voor de wereld en alle culturele verschillen/vooruitgang behandeld worden.